Verzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dat zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan.De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met lauwwarm water en liever niet met zeep. Blijf niet te lang in het water met voeten want, hoe vreemd het ook mag klinken, een droge huid kan een gevolg hiervan zijn. Droog uw voeten altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om goed te drogen.

Voetcreme

Ook uw voeten hebben baat bij een vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet en masseer de crème goed in.

Nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of –tang. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Voorkom ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening, mestal aan de grote teen, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren zijn:
- Druk door slecht passende schoenen
- Het verkeerd (te kort) knippen van nagels
- Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. De likdoorn zit vaak op een plek waar veel druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Likdoorns komen vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de vierde en de vijfde teen. Ook door een afwijkende stand van de tenen kunnen likdoorns ontstaan. Als pedicure kan ik de likdoorn weghalen en de plek drukvrij leggen.

Kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen
- 1 x per week vijlen op een droge huid
- iedere avond uw voeten insmeren met vochtinbrengende crème, ’s avonds zodat het goed kan intrekken.
- Als er echt een kloof dreigt te komen laat u dan direct behandelen door een pedicure. Dit voorkomt veel pijn!

Schimmelinfectie aan voethuid

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid ( zwemmerseczeem) , gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op 60 graden.

Schimmelnagel

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei is geremd en het gevolg hiervan is dat de nagel in dikte toeneemt. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde “kalknagels”. 26% van de Nederlandse bevolking heeft een schimmelinfectie aan de nagels. De kans neemt toe naar mate men ouder wordt. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. Risicogroepen (bv diadetici) hebben vaak last van schimmelnagels.

De gevolgen zijn: Last bij het lopen, pijn, en een onnodig schaamtegevoel. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten niet goed afdroogt en bovendien transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
- Gebruik niet te veel zeep en spoel de zeepresten grondig af.
- Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen de tenen.
- Draag goed passende (leren) schoenen en wissel regelmatig de schoenen af
- Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes
- Zorg voor een goede algemene gezondheid
- Behandeling van schimmelnagel

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Als pedicure kan ik uw verdikte en soms pijnlijke nagel dunner maken.